هلدر روتراش چیست؟
هلدر روتراش تراشکاری ابزاری برای نگهداری اینسرت یا الماس تراشکاری است. این ابزار بر روی بیس هلدر دستگاه تراش بسته میشود. هلدر روتراش بصورت عمود بر محور دوران قطعه کار بر روی آن قرار میگیرد. با توجه به حرکت هلدر روتراش به سمت چپ و راست بر روی قطعه کار در حال دوران عملیات روتراشی انجام میشود. هلدرها از سیستم نامگذاری مشخصی در جهان تبعیت میکنند. این سیستم استاندارد شده است و کلیه تولیدکنندگان موظفاند از آن پیروی کنند.
ویژگیهای هلدرهای روتراش
هلدرهای روتراش معمولاً از فولاد سختکاری شده ساخته میشوند تا مقاومت بالایی در برابر نیروهای مکانیکی و ارتعاشات داشته باشند. طراحی دقیق این ابزارها به کاهش ارتعاشات و افزایش عمر اینسرتها کمک میکند. زاویه ورود تیغه و زاویه تنظیم هلدر اهمیت بالایی در کنترل فرآیند برادهبرداری دارند. این زاویهها برای کاربردهایی چون روتراشی متفاوت هستند.
هلدرهای روتراش بهگونهای طراحی شدهاند که انواع اینسرتهای استاندارد و خاص را میتوان بر روی آنها نصب کرد. این امر امکان استفاده از ابزارهای مختلف برای مواد گوناگون مانند فولاد، آلومینیوم و چدن را فراهم میکند. برای تثبیت اینسرتها، سیستمهای قفل مختلفی در هلدرها استفاده میشود، از جمله سیستم پیچ، کلمپ یا اهرم. این سیستمها بسته به نوع فرآیند و فشار برادهبرداری انتخاب میشوند. هلدرها بر اساس استانداردهایی مانند ISO و ANSI در اندازههای مختلف تولید میشوند. انتخاب اندازه مناسب به نوع ماشین تراش و قطعهکار بستگی دارد.
مشخصات فنی هلدر روتراش
هلدرهای روتراش بر اساس استانداردهای بینالمللی از جمله ISO طراحی میشوند. این استانداردها شامل اطلاعاتی درباره شکل، اندازه، زاویهها و سازگاری ابزار با اینسرتها هستند. هر هلدر روتراش به کمک چندین حروف و مقادیر لاتین مشخص میشود که هر کدام بیانگر مشخصه خاصی از هلدر میباشند. به عنوان مثال در هلدر MCLNR-2020-K12 حرف M بیانگر نوع سیستم کلمپ اینسرت تراشکاری بر روی هلدر است. C بیانگر شکل اینسرت تراشکاری است. L زاویه ای که اینسرت با قطعه کار می سازد را مشخص می کند. N نشان دهند زاویه آزاد اینسرت تراشکاری است. R سمت تراشکاری را نشان می دهد. K نشان دهنده طول هلدر و 12 اندازه اینسرت را مشخص میکند.
استفاده از استانداردها باعث میشود که هلدرها با انواع اینسرتهای استاندارد هماهنگ باشند. همچنین، ابزارها و قطعات جانبی به راحتی قابل تعویض باشند.
نکات مهم در انتخاب هلدر:
- جنس قطعهکار: بسته به سختی و نوع مواد قطعهکار (مثل فلزات نرم یا سخت)، باید نوع مناسب هلدر و اینسرت انتخاب شود.
- سرعت و دقت: هلدرهای با کیفیت بالا امکان دستیابی به سرعتهای بیشتر و دقت بالاتر را در برادهبرداری فراهم میکنند.
- سازگاری با ماشینآلات: اطمینان از سازگاری هلدر با ماشینتراش از اهمیت بالایی برخوردار است.