زمان مطالعه: 4 دقیقه

ساعت شیطانکی و ساعت اندیکاتور پسرعموهای نزدیک هستند. هر دو دستگاه اندازهگیری مکانیکی هستند که برای مقایسه ابعادی استفاده میشوند. اگرچه ساعت اندیکاتور و ساعت شیطانکی تشابه زیادی دارند، اما از یکدیگر متمایز هستند. تفاوت آشکار بین آنها این است که ساعتهای شیطانکی دارای پرابهای اهرمی هستند و نسبت به ساعت اندیکاتور کوچکتر و سبکتر هستند. به طور کلی، این دو ابزار در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. ساعتهای اندیکاتور برای کار روی صفحات صاف یا کمک به تنظیم قطعات در طول فرآیند ماشینکاری و برای اندازهگیریهای مقایسهای همراه با گیجها و فیکسچرها استفاده میشوند.
.
برای مطاله بیشتر در مورد ساعتهای اندیکاتور اینجا کلیک کنید.
.

.
1. تفاوت ساعت شیطانکی و ساعت اندیکاتور
در حالی که هر دو وسیله دستگاه مقایسهای هستند، ساعتهای شیطانکی در مقایسه با ساعتهای اندیکاتور در اندازهگیری ثبات بهتری دارند. آنها اغلب برای کار بر روی سطوح نسبتاً وسیع قطعات در یک یا دو بعد، به عنوان مثال، اندازهگیری تغییرات ارتفاع، صافی و گردی استفاده میشوند. این پروسه شامل نصب ساعت شیطانکی بر روی پایه ساعت و حرکت دادن قطعه کار یا پایه بصورت آزادانه روی صفحه است.
.
از ساعت شیطانکی هنگامی که با یک بلوک V یا یک جفت مرغک ترکیب میشود، برای آزمایش گرد بودن در قطعات استوانهای استفاده میشود. حرکت زاویهای اهرم ساعت شیطانکی، پراب را قادر میسازد تا به راحتی بر روی سطوح نامنظم قطعات سوار شود. این قابلیت در ساعت اندیکاتور وجود ندارد زیرا ممکن است پیستون با عملکرد عمودی در برابر ناصافیهای سطح که به طرفین تماس فشار وارد میکند، مقاومت کند.
.

.
1.1. توانایی ساعت شیطانکی در قرارگیری بر روی سطوح نامنظم
توانایی قرارگیری بر روی سطوح نامنظم ساعتهای شیطانکی را برای استفاده در تنظیم ماشینآلات، به ویژه در ماشینهای تراش مناسب میکند. ساعت شیطانکی توسط یک پایه مفصلی که معمولاً درست روی دستگاه نصب میشود، نگه داشته میشود. اپراتور ساعت را در تماس با سطح قرار میدهد، سپس اسپیندل را میچرخاند و اعداد خروجی را استخراج میکند. کاربر به سادگی ساعت را به سطح قطعه نزدیک میکند، اهرم را به سمت پایین فشار میدهد تا با قطعه تماس پیدا کند و عدد نشانگر را صفر میکند.
.
2.1. انعطافپذیری
علاوه بر این، ساعتهای شیطانکی نسبت به قطعه کار انعطافپذیرتر از ساعتهای اندیکاتور هستند. زیرا صفحهها را میتوان در بالا، کنار یا انتهای آن برای مشاهده آسانتر نصب کرد. اهرم باریک و بخش تماسی بسیار کوچک نیز به آسانی در بسیاری از مکانها قرار میگیرد که ساعتهای اندیکاتور نمیتوانند به آنها دسترسی پیدا کنند، مگر با اتصالات خاص.
.
3.1. وضوح و دامنه اندازهگیری
ساعتهای شیطانکی معمولا وضوح بالاتر و دامنه اندازهگیری کوتاهتری دارند. وضوح معمولی (کمترین درجه) برای ساعتهای شیطانکی 0.0001 تا 0.00005 اینچ (0.01 تا 0.001 میلیمتر) با محدوده اندازهگیری بین 0.004 ± و 0.015 ± اینچ (0.04 ± و 0.025 ± میلیمتر) است. ساعتهای شیطانکی فقط یک دور نشانگر را در اطراف صفحه کلید فعال میکنند و نشانگر آنها همیشه در جهت عقربههای ساعت حرکت میکند.
.
4.1. پراب ساعت شیطانکی
پرابها بخش بسیار مهمی از ساعتهای شیطانکی هستند. استفاده از یک نقطه تماسی با طولی نادرست، بزرگنمایی را تغییر میدهد و در نتیجه قرائتهای نادرست ایجاد میشود. ساعتهای شیطانکی در مدلهایی با کنتاکتهای کوتاه یا بلند برای افزایش تطبیقپذیری موجود هستند و طول تماس اغلب بر روی بدنه نشانگر برای یادآوری بهمخاطب علامتگذاری میشود.
.
5.1. خطای Cosign
خطای Cosign در هنگام انجام هر اندازهگیری تغییر طول یا هنگام وجود مشکل در شاخصهای روش آزمون اتفاق میافتد. این خطا هنگام کار با ساعت شیطانکی زمانی اتفاق میافتد که محور نقطه تماس عمود بر جهت اندازهگیری باشد. اما به ندرت چنین چیزی امکانپذیر است و با افزایش زاویه تماس با سطح، مقدار فاصله عمودی (تغییر ارتفاع) نیز افزایش مییابد.
زمانی که زاویه پراب بیشتر از 30 درجه است، خطای Cosign بزرگتر است. بهتر است مقایسهکننده به اندازه واقعی قطعه صفر شود. با این کار خطای cosign در خواندن به حداقل میرسد. برای انجام این کار، یک صفر اصلی را انتخاب کنید که به اندازه محاسبه شده نزدیکتر از اندازه استاندارد واقعی باشد. قاعده کلی این است که همیشه سعی کنید زاویه پراب را در 15± درجه در هر جهت حفظ کنید. همچنین پرابهای ویژهای در دسترس هستند که با استفاده از شکل پیچخوردگی خاصی که دارند، در به حداقل رساندن این نوع خطا کمک میکنند.
.